Rekrytointi askel askeleelta -vinkkejä rekrytointiin

Rekrytointi askel askeleelta -vinkkejä rekrytointiin

Rekrytointi voi joskus tuntua hankalalta ja sopivien hakijoiden tunnistaminen haasteelliselta. Olen itse saanut ratkaista näitä haasteita usein työskennellessäni rekrytoinnin parissa. Mietitkö sinä miten voisit kehittää yrityksesi rekrytointiprosessia? Tässä kirjoituksessa jaan kokemukseni ja vinkkejä rekrytointiin.

Olen toteuttanut rekrytointeja useiden eri alojen työnantajille ja olen myös aiemmin kirjoittanut rekrytoinnista blogissani. Silloin aiheena oli rekrytoinnin haasteet, mutta tällä kertaa halusin kirjoittaa omista rekrytointi kokemuksistani ja jakaa muutaman vinkin rekrytointiin. Rekrytointi on mielestäni mielenkiintoista. Siinä arvioidaan puolin ja toisin hakijoiden sopivuutta yritykseen ja tehtävään, usein hyvinkin pienellä tuntumalla ihmisestä. Keskustellen ja erilaisilla kysymyksillä puolin ja toisin haastattelutilanteessa selvitetään sovitaanko yhteen.

Rekrytointi on prosessi, joka sisältää tietyt askeleet. Onnistuneen rekrytoinnin askeleet vaativat aikaa, jota on hyvä varata erikseen kalenterista. Seuraavia askelmerkkejä seuraten minä ja asiakkaani olemme onnistuneet rekrytoinnissa.

Rekrytointi askel askeleelta

Rekrytoinnin askeleet.png
 

Ensin on tärkeää tietää mihin tehtäviin työntekijää haetaan ja millaista osaamista häneltä vaaditaan. Kirjaa siis ylös, mihin tarpeeseen haet työntekijää. Seuraavaksi laadi mielenkiintoa herättävä ja houkutteleva hakuilmoitus, jotta tavoitat potentiaaliset työntekijät eri kanavissa. Näitä kanavia voivat olla esimerkiksi yrityksen omat verkkosivut, rekrytointisivustot (esim. Duunitori) ja sosiaalisen median palvelut, poissulkematta perinteisiä lehti-ilmoituksia. Älä siis tyydy vain yhteen kanavaan. Muistathan kertoa rekrytoinnista jo olemassa oleville työntekijöille ja pyytää heitä myös vinkkaamaan avoinna olevasta työpaikasta tutuilleen. 

Kun saat hakemuksia, reagoi niihin esimerkiksi vastaamalla hakijoille henkilökohtaisesti sähköpostilla, että hakemus on tullut perille. Näin huolehdit myös yrityksesi työnantajamielikuvasta. Seuraavaksi kutsut potentiaaliset hakijat haastatteluun soittamalla.  Huomaa, että potentiaalisia hakijoita kannattaa kutsua haastatteluun jo hakuaikana. Muistathan valmistautua haastatteluun ja kuunnella haastateltavaa haastattelun aikana.

Kun olet valinnut yritykseesi sopivimman henkilön, viesti kaikille hakijoille. Suosittelen, että soitat henkilökohtaisesti kaikille haastatelluille. Henkilöille joita ei haastateltu, voit laittaa kiitos viestin sähköpostilla.

Kokemukseni rekrytoinnista kuljetusalalla

Kun työskentelin kuljetusalalla, tehtävääni kuului muun muassa kuljettajien rekrytointi. 500 hakijan joukosta oli vaikea löytää juuri yritykseen sopivat työntekijät, koska hakemuksista sai vain vähän tietoa hakijoista. Kun vihdoin tein valinnat ja soitin hakijoille, usea kertoikin saaneensa töitä jo muualta. Tai kun sain henkilön haastatteluun, nuoren naisen haastateltavana olo jännittikin haastateltavaa niin, että haastattelusta ei meinannut tulla yhtään mitään. Rekrytoimme noin 40 työntekijää vuosittain, joten oli tärkeää kehittää rekrytointia siten, että voisimme siinä onnistua.

Ratkaisuksi kehitin rekrytointipäivän, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa minulla oli mukana yrityksemme kuljettajat, jotka vastasivat myös työntekijöiden perehdyttämisestä. Rakensimme heidän kanssaan erilaisia tehtävärasteja, joissa hakijat pääsivät kokeilemaan kuljettajan tehtävään kuuluvia töitä ja samalla juttelemaan meidän kuljettajille. Hakijoita tapasimme päivän aikana noin 60 ja rastien lisäksi tarjosimme heille makkaraa ja kahvia.

Rekrytointipäivä antoi mahdollisuuden rennoille keskusteluille hakijoiden kanssa. Rekrytointiprosessi nopeutui, sillä päivän päätteeksi pystyimme sisäisesti tekemään päätöksiä valintojen suhteen ja ilmoittamaan niistä hakijoille jo seuraavana päivänä. Saimme päivästä myös erittäin positiivista palautetta hakijoilta ja vaikutti sitä kautta myös yrityksen työnantajamielikuvaan. Tällainen rekrytointitapa on sovellettavissa, kun haetaan kerralla useita työntekijöitä ja valinta perustuu useamman työntekijän näkemykseen. 

Kokeilehan näillä vinkeillä rekrytointia, äläkä pelkää muuttaa nykyisiä rekrytointikäytäntöjäsi.

Investoi Ihmiseen,

Henna