Henkilöstötutkimus osana johtamista

Henkilöstötutkimus osana johtamista

Esihenkilö tai johtaja mistä tiedät miten henkilöstöllä menee? Onko vuosittain tai jopa useammankin kerran vuodessa toteutettava henkilöstötutkimus osa teidän organisaation arkea? Jos ei ole, niin miksi ei? Ja toivottavasti kiire ei ole siihen vastaus.

Innostunut organisaatio menestyy

LähiTapiolalla toteutetaan vuosittain Roihu niminen henkilöstötutkimus. Roihun nimi tulee meidän arvoista rohkeus, intohimo ja hyväntahtoisuus. Kyseessä on PeoplePower®-henkilöstökokemustutkimus, jonka avulla saadaan esiin henkilöstön omistautuneisuuden ja innostuneisuuden taso sekä siihen yhteydessä olevat tekijät. Onhan tutkittu, että innostuneet organisaatiot saavuttavat monipuolisia liiketoiminnallisia hyötyjä.

PeoplePower®-henkilöstökokemustutkimus nostaa esiin kaikki keskeiset henkilöstökokemuksen, organisaation toimivuuden ja kulttuurin elementit niin ihmisten oman työn, yksiköiden toimivuuden, kuin myös koko organisaation toiminnan näkökulmista. 

On tärkeää käydä tulokset läpi henkilöstöä kuunnellen

LähiTapiolalla henkilöstö vastaa kyselyyn nimettömästi. Tulokset käydään läpi niin yhtiöryhmä-, alueyhtiö- kuin tiimitasollakin. Tärkeintähän henkilöstötutkimuksen toteuttamisessa on juuri tulosten läpikäynti. Kuullaan henkilöstöä ja heidän ajatuksia: mitä on ollut taustalla, kun he ovat vastanneet kyselyyn. Tulosten purkaminen yhdessä tarjoaa mahdollisuuden tunnistaa konkreettisia asioita, joita kannattaa parantaa. Näin sekä henkilöstökokemus että asiakaskokemuskin paranevat. 

PeoplePower®-henkilöstökokemustutkimus mahdollistaa, että kehittämiskohteita voidaan löytää niin työntekijän, tiimin kuin yhtiön tasolla. Monesti jo pelkkä tulosten purku on auttanut löytämään yhteisen suunnan tiimissä.

Vinkit toteutukseen ja purkuun

  1. Valitse mitä kyselyä käytät

    Henkilöstötutkimuksen toteutustapoja on monenlaisia. Tärkeää on valita omaan organisaatioon toimiva. Mcompetencen kysely mittaa esimerkiksi työelämän laatua ja tarjoaa myös loistavan työkalun henkilöstöjohtamisen tueksi. Eräässä organisaatiossa hyödynsin aikoinaan työterveyslaitoksen henkilöstökysely pohjaa ja muokkasin sitä organisaation tarpeisiin. Mielestäni kerran vuodessa toteutettavan kyselyn pitää olla riittävän kattava ja kartoittaa henkilöstökokemusta niin yksilö- kuin organisaatiotasolla.

  2. Mahdollista anonymiteetti ja anna riittävästi aikaa vastata

    Henkilöstökyselyyn kannattaa antaa vastata nimettömästi ja vastausaikaa on hyvä olla pari viikkoa. Mikäli henkilöstötutkimus toteutetaan kerran vuodessa, henkilöstöä on hyvä ohjeistaa käsittelemään vastauksissaan kulunutta vuotta. Vaikka useimmiten kyselyyn vastataan sen hetken tilanteeseen peilaten.

  3. Perehdy tuloksiin

    Tarkastele tuloksia rauhassa, kun vastausaika on päättynyt, mutta älä tee liian hätiköityjä johtopäätöksiä. Tutki vastauksia ja peilaa niitä organisaation tapahtumiin vuoden aikana. Pohdi mistä asioista haluat pysähtyä keskustelemaan tarkemmin henkilöstön kanssa ja mieti mahdollisimman avoimia kysymyksiä esitettäväksi henkilöstölle purku tilaisuudessa.

  4. Pura tulokset yhdessä henkilöstön kanssa

    Varaa rauhallinen tila ja riittävästi aikaa yhteiselle purulle. Kiitä henkilöstöä vastauksista ja arvosta heidän vastauksia. Käy tulokset ensin yleisellä tasolla läpi ja pysähdy aina välillä kohtiin, joiden osalta haluat kuulla lisää henkilöstön näkemyksiä. Henkilöstön kannattaa antaa vastata niin, että jokainen miettii ensin yksin vastausta parin minuutin ajan ja kirjoittaa sen itselleen ylös. Sen jälkeen pyydetään henkilöstöä tuomaan esille omat ajatukset ja käydään niitä yhdessä keskustellen läpi. Tärkeää on luoda luottavainen ja avoin ilmapiiri tilaisuuteen. Kuunnella vastauksia ja etsiä konkreettisia esimerkkejä miten asioita voidaan tehdä toisin tai mikä asia on jo hyvin.

  5. Valitkaa yhdessä 3-5 yhteistä kehittämiskohdetta

    Purun tavoitteena on löytää muutama konkreettinen asia, joita halutaan parantaa, jotta henkilöstökokemus paranee. On hyvä pohtia yhdessä myös mitkä asiat ovat jo hyvin. Kirjatkaa yhdessä ylös mitkä asiat nousevat kehittämiskohteiksi. Niitä ei kannata olla liikaa, jotta niihin ehditään panostaa arjen keskellä. Miettikää yhdessä millä teoilla asiat paranevat ja kuka tai ketkä vastaavat toimenpiteistä.

  6. Seuraa asioiden kehittymistä vuoden aikana

    Suosittelen, että henkilöstökyselystä toteutetaan vuoden aikana muutaman kerran ns. Snapshot eli pikakysely. Sillä mitataan mihin suuntaan asiat kehittyvät vuoden aikana ja purevatko sovitut toimenpiteet. Samalla varmistetaan myös, että toimenpiteitä toteutetaan suunnitellusti.

  7. Pyydä tarvittaessa apua

    Jos tuntuu siltä, että oma osaaminen tai aika ei riitä tällaisen toteutukseen, kannattaa pyytää apua. Usein ulkopuolisen tuki auttaa nostamaan esiin niin haastavat asiat kuin onnistumisetkin. Panosta henkilöstöön tarjoamalla heille mahdollisuutta kertoa omista näkemyksistään säännöllisesti.

Investoi ihmiseen,

Henna