Perehdyttämisen vaikeus

Minulla on tapa tehdä asioita. Sinulla on tapa tehdä asioita. Työpaikalla on tapa tehdä asioita. Mutta jos teemme työpaikalla asioita monella eri tavalla, aiheuttaa se toimintaan tehottomuutta ja sekaannusta sekä työnlaatu heikkenee.

Opasta ja neuvo

Tapaan tehdä asioita työpaikalla samalla tavalla, voidaan vaikuttaa perehdyttämisellä. Kun olet palkannut uuden työntekijän, älä oleta, että hän toimii tietyllä tavalla tai, että hän tietää miten sinä toimisit eri tilanteissa. Vaan kerro hänelle, miten teillä yrityksessä toimitaan. Opasta ja neuvo häntä ja korjaa mahdolliset väärinymmärrykset. Huomioi myös, että eri ihmiset oppivat ja sisäistävät asioita eri tavalla. Ole siis kärsivällinen, sillä olet juuri tehnyt ison investoinnin.

Perehdyttäminen on kallista

Moni yrittäjä on kertonut minulle, että perehdyttäminen on kallista, koska siihen menee liikaa aikaa. Esitän tällaisessa vaiheessa yleensä kysymyksen, että kuinka kalliiksi tulee, jos uusi työntekijä ei tiedä miten asioita tehdään ja sitä kautta tulee esim. asiakasmenetys tai reklamaatio tai hän päättää vaihtaa työpaikkaa. Väitän, että paljon enemmän aikaa menee siihen, kun työntekijä itse hankkii tiedon jostakin ja se voi olla jopa väärä yrityksen toiminnan näkökulmasta. Käytä siis aikaa

Perehdyttämistä vaikeuttaa yleensä se, että ei tiedetä mitä ja miten perehdytetään. Suurin virhe on se, että uudelle ihmiselle kerrotaan kaikki kerralla. Lähde siis liikenteeseen yleisestä ja etene sitä kautta yksityiskohtiin. Anna työntekijän ensin rauhassa tutustua yritykseen, ihmisiin, asiakkaisiin, laitteisiin. Anna hänelle mahdollisuus kysellä ja kyseenalaistaa. Voit samalla oppia itsekin jotakin uutta. Kysy miten uusi työntekijä parhaiten oppii ja opasta häntä sen mukaan kohti yksityiskohtaisinta tietoa.

Kukaan ei tiedä kaikesta kaikkea

Moni yrittäjä on kertonut minulle myös, että ei kaikkea voi perehdyttää. No ei tietenkään! Varmista siis, että uusi työntekijä uskaltaa ja osaa kysyä ja ottaa myös itse asioista selvää. Kun hän oppii yrityksen toimintatavat, oppii hän myös hakemaan itse tietoa ja toimimaan itsenäisesti.

Työntekijä on investointi, joka tuottaa sinulle, kunhan kohtelet häntä oikein. Johdetaan yhdessä!

Kannustavin terveisin,
-Henna-