ITSENSÄ JOHTAMINEN JA KIIRE

Minusta itsensä johtaminen on ajankäytön hallintaa. Niinkin arkisia asioita kuin, että milloin teen töitä tai milloin käyn kaupassa tai milloin käyn lenkillä. No senhän luulisi sitten olevan helppoa, eikö niin?

No todellisuus on todennäköisesti meillä kaikilla ihan toisenlainen, koska elämme maailmassa, jossa useimmiten aloitamme lauseen; ”sori kun minulla on ollut niin kiire…”

Onko kiire nykypäivän arvo?

Luin noin vuosi sitten Anna Perhon kirjoittaman kirjan Antisäätäjä. Suosittelen! Kirjassa Anna Perho lähtee määrittämään itsensä johtamista ja ajankäytön hallintaa omien arvojen pohjalta: mikä minulle on tärkeää?

Jos sinun pitäisi kertoa mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, todennäköisesti sanoisit, perhe, ystävät ja terveys. Niin minä ainakin sanon. Entä miten nämä asiat sitten näkyvät sinun jokapäiväisessä tekemisessä? Onko sinulla aikaa perheelle, ystäville, harrastuksille, itsellesi?

Kun joulu lähestyy, tulee monesti olo, että maailma pitää saada valmiiksi ennen joulua. Sama tilanne on kesällä, ennen kesälomia tai vaikka pääsiäisenä. Noh ensinnäkin, eiköhän se maailma pyöri joulun, loman tai pääsiäisenkin jälkeen.

Mitä jos pysähtyisit?

Mitä jos nyt pysähtyisitkin hetkeksi ja miettisit miten sinun päivät täyttyvät. Täyttääkö ne se ”joku muu”? Vai Sinä, joka tiedät mitä haluat tehdä tai saavuttaa tai kenen kanssa haluat viettää vapaa-aikaasi.

Otahan siis kalenteri eteesi, merkkaa sinne ne asiat mitkä sinun on hyvä saada työn puolesta valmiiksi tänään, ensi viikolla, ensi kuussa. Jätä tilaa jokapäiväiselle työsälälle. Ole itsellesi armollinen. Työ ei tekemällä lopu.

Merkkaa kalenteriin myös, milloin aiot harrastaa, milloin menet ystävien kanssa elokuviin tai milloin vietät aikaa perheesi kanssa. Merkkaa kalenteriin myös tyhjää aikaa. Ja kunnioita näitä asioita kalenterissa.

Johda itseäsi ja ota ajankäyttösi omiin käsiisi! Määritä itse, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mihin haluat käyttää arvokasta aikaasi. Ja jos tuntuu, että edelleen kalenteri vain täyttyy, pysähdy jälleen hetkeksi ja ota tilanne haltuun.

Helppoa se ei ole, mutta erittäin palkitsevaa.


- Henna