HULLU SÄ ET OLE, MUT JUURI NYT ON VAIKEAA

En halua nähdä ketään, en halua jutella kenellekään, en halua lenkkeillä, ulkoilla, zumbata, jumpata, ei, enkä yhtään mitään muutakaan. Haluan olla yksin. Maata viltin alla Fazerin sininen seuranani. Mikään ei tunnu miltään ja se ei edes haittaa, koska silläkään ei ole väliä.

Haluan talviunille, pakoon saapuvaa pimeää. Vasta kun kevään ensimmäiset auringon säteet iskevät vasten kasvoja, ymmärrän kuinka kova ikävä tuota kirkasta ystävääni on talven mittaan ollut. Hiljalleen päivän pidetessä herään taas eloon.

“Kuljin monta vuotta samaa kehää.”

Monta vuotta kuljin tätä samaa kehää, ennen kuin ymmärsin mistä on kysymys. Jokin vuosi sitten kävin jopa etsimässä apua ammattilaiselta, koska olin huolissani jaksamisestani. Vastaus oli kutakuinkin seuraava: hullu sä et ole, mut juuri nyt on vaikeaa. Pimeä herättää minussa melankolian. Synkistelijän, jolle mikään ei tunnu miltään.

Toki tiesin, että Suomen pimeät vaikuttavat todella monen mieleen syksyisin ja etenkin kaamosaikaan. Silti en osannut yhdistää palasia. 10-30% väestöstä kärsii kaamoksen tuomista harmeista, joita ovat mm. alakuloisuus, väsymys, lihominen, liikaunisuus jne. Tästä noin 1% kärsii kroonisesta masennuksesta pimeän aikaan.

Olen ollut todella helpottunut, kun tiedostin, että kuulun tähän 10-30% väestöön. Osaan nyt ”varautua” pimeän aikaan. Myös työkavereiden ja perheen on helpompi ymmärtää hetkittäistä alakuloa, kun tietävät mistä se johtuu.  

Pienin muutoksin kohti parempaa jaksamista

Vaikka kaamosmasennukseen tai väsymykseen ei olekaan ihmepilleriä, joka sivuttaisi täysin sen olemassaolon, voi omaan jaksamiseen vaikuttaa monella tavalla. Väsymyksen tunnistaminen, sen syiden löytäminen, sen hyväksyminen ovat tärkeitä askeleita. Pienin muutoksin voi omassa arjessa kulkea kohti paremman jaksamisen huomista. Kirkasvalolamppu, luonto ja liikkuminen ovat itselleni todella tärkeitä välineitä väsymyksen selättämiseen.

Kiitettävän monessa työpaikassa on viime vuosina ilmestynyt taukotiloihin ja työpisteille kirkasvalolamppuja, terveellisiä välipaloja esim. hedelmien muodossa sokerimunkkien sijaan, työaikaan on sisällytetty tietty määrä liikuntaa viikkoa kohti jne. Nämä kaikki tukevat työssä jaksamista ja ennaltaehkäisevät syysväsymyksen ja auttavat sen oireisiin. Kun työntekijällä on lisäksi toimiva työterveyshuolto käytössään, on täysin mahdollista katkaista syysväsymyksestä tai kaamosmasennuksesta johtuva sairauslomakierre, ennen kuin se on alkanutkaan.

Toivon sinulle valoa tulevaan pimeään. Toivon sinulle viisautta, ymmärrystä ja rohkeutta! Toivon, että tunnistat syysväsymyksen tai kaamosmasennuksen itselläsi, työtoverillasi tai perheenjäsenelläsi. Toivon myös voimia niihin muutoksiin, joita väsymyksen taittamiseen tarvitaan. Toivon, että uskallat pyytää apua, jos omat voimat eivät riitä!

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme, kevään aurinkoon on vielä pitkä matka!

- Eliisa