Aikaa ajattelulle

aikaa ajattelulle

Eräs esimieheni muistutti minulle aina, kiireenkin keskellä, että sinulla pitää olla työssä aikaa myös ajattelulle. Aikaa pohtia miten asioita voidaan kehittää, uudistaa, muuttaa tai vain tehdä toisin. Itse koen, että ajattelu on minulle ennen kaikkea uuden oppimista. Mahdollisuutta nähdä asioita toisella tavalla, tutkia asioita eri näkökulmista ja myös pohtia asiaa ääneen muiden kanssa. Itse huomaan usein, että juuri ääneen ajattelu on se juttu, joka ratkaisee monia asioita ja vie tekemistäni eteenpäin.

Mutta miten löytää aikaa ajattelulle hektisessä maailmassa?

Olen kirjoittanut aikaisemmin kiireestä ja itsensä johtamisessa. Nämä vinkit pätevät myös tähän. Jotta sinulla on aikaa myös ajattelulle, tarkoittaa se ensimmäiseksi sitä, että se on sinulle tärkeää ja tarpeellista, jolloin sille on mahdollista löytää aikaa. Tämän jälkeen sinun pitää miettiä miten sitä parhaiten toteutat. Minä olen huomannut, että silloin kun olen esimerkiksi kävelylenkillä ajatukseni ikään kuin loksahtelevat paikalleen. Huomaan myös, että kun istun autossa tai bussissa, minulla on aikaa ajattelulle. Mutta miten saan sille tilaa myös työpäivääni? Siinä minulla on vielä harjoittelemista. Parhaiten minulla on tähän mennessä toiminut puhelu työparilleni tai lounas hyvässä seurassa, jolloin asiaa voi pohtia ääneen. Seuraavaksi meinaan kokeilla pieniä kävelylenkkejä työpäivän sisällä. Saan samalla myös aktiivisuustasoani parannettua. Eli itselleni toimivat liike ja ääneen puhuminen. Sinulle voi toimia jokin muu keino.

Entä kun ajattelu tulee uniin tai vapaa-aikaan?

Aivotyössä usein on vaikeaa vetää rajaa työn ja vapaa-ajan välille. Silloin kun ajatukset tulevat uniin ja uni häiriintyy, puhutaan jo varhaisista stressioireista, joihin kannattaa heti reagoida. Tilannetta voi auttaa se, että kirjaat asiat heti ylös, kun ne tulevat mieleen. Tällöin asiat eivät kuormita mieltäsi, eikä sinun tarvitse pinnistellä muistaaksesi asian jossain vaiheessa. Minulla on käytössäni Todoist -sovellus, johon voin kirjoittaa mieleen tulevia asioita tai ideoita, vaikka kyseessä onkin hyvä projektijohtamisen työkalu. 

Illalla on myös hyvä varata aikaa rauhoittumisella ja asioille, jotka vievät ajatukset pois työstä. On se sitten lukeminen, liikunta tai jokin muu mieluinen harrastus tai tekeminen. Mikäli paahdat menemään koko päivän ja olet kännykän äärellä vielä hieman ennen sänkyyn menoa, on hyvin todennäköistä, että yökin on rauhaton ja se näkyy jälleen seuraavana päivänä.

Mikäli teet töitä aivoillasi, tutustuhan kognitiiviseen ergonomiaan, esimerkiksi Muistiliiton hyvän ohjeen avulla ja mieti miten sinäkin saat aikaa ajatuksille. Ajatuksille, jotka vievät sinua eteenpäin!

Keväisin terveisin, Henna